Back to overview

SOM's Succesfactor: NIJL Aircraft Docking

07-01-2021
SOM's Succesfactor: NIJL Aircraft Docking

NIJL Aircraft Docking had de eer om in het decembernummer van het Sallands Ondernemers Magazine te mogen schitteren in de rubriek SOM's Succesfactor!

Rudi Buitenkamp heeft Norbert Pieterse geïnterviewd over het succes van NIJL. Tekst door Rudi Buitenkamp, foto's door Stefan Kemper. 

Zwols bedrijf krijgt in paar jaar tijd te maken met bijzondere economische curve

NIJL Aircraft Docking: van azijn drinken naar het ontkurken van champagne

Als je nu een boek moet schrijven over de geschiedenis van NIJL Aircraft Docking, dan zou dit de titel kunnen zijn. Waarschijnlijk verwacht je dan dat er minimaal een aantal decennia tussen die periodes moet zitten. Want de stemming kan toch nooit zo snel omslaan van ‘beneden zeeniveau’ naar ‘door het dak’? Toch wel dus… Na de zwarte bladzijde, waarin zelfs het faillissement moest worden aangekondigd, is binnen no-time de weg naar boven gevonden. Het gaat zelfs zo goed dat de Zwolse bouwer van vliegtuigtrappen en bordessen het heeft geschopt tot SOM’s Succesfactor! 

Kijk wat Google ons allemaal voorschotelt zodra je de zoekterm NIJL Aircraft Docking invoert en je krijgt voornamelijk berichten over het faillissement (januari 2017), de doorstart (februari 2017) en de vette order die verband houdt met de Joint Strike Fighter F35 (april 2019). Door de jaartallen kun je in één oogopslag zien dat de weg naar boven is ingeslagen. De vliegtuigtrap (voor onderhoud, niet voor passagiers), het uithangbord van NIJL Aircraft Docking, heeft dus ook een hele mooie symboliek in zich. Om het verhaal van NIJL Aircraft Docking te ontrafelen, moeten we terug naar de roots. Naar Lemelerveld om precies te zijn. NIJL Staalconstructies was in de jaren vijftig en zestig in ons land één van de toonaangevende partijen op het gebied van staalbouw. En op die manier kwam één van de grootste werkgevers van het Sukerbietendorp in beeld als dé partner voor KLM. “In 1960 kwam Boeing met de 747-serie op de proppen. En KLM kwam er achter dat ze met hun gebruikelijke trappen en bordessen eigenlijk geen onderhoud konden verrichten aan dit soort grote toestellen. Meerdere staalboeren kregen toen de vraag om hier iets voor te ontwerpen. NIJL was totaal niet bekend met de luchtvaartindustrie, maar is er wel in gestapt. Want, het ging deels over grote staalprofielen en dat past goed in de producten die NIJL kon leveren. Er is een bijzonder en toch ook eenvoudig ontwerp bedacht. Een platform waarbij je op verschillende hoogtes werkzaamheden kunt verrichten. Zo is Nijl Aircraft Docking ontstaan”, vertelt Chief Executive Officer (CEO) Norbert Pieterse. We zijn zestig jaar verder en in de basis is er eigenlijk
nog helemaal niet zo veel veranderd. De kunst om als eerste in een nieuwe markt te duiken, is nog steeds een ongekende kwaliteit van het (sinds 2012) Zwolse bedrijf. En dat komt nu in een tijd van coronapandemie en economische onrust bijzonder goed van pas. “De commerciële luchtvaart ligt op z’n gat, maar cargo en defensie zijn wel twee markten binnen de luchtvaart die goed draaien. En daar kunnen wij dus ook producten voor leveren.”

Lees hier het volledige interview.